Central London
Nagy-London
 
Nagy-London

 A City

A Tower-híd éjjel
 
A Tower-híd éjjel

A City (teljes nevén City of London), gyakran hivatkoznak rá mint The Square Mile (A Négyzetmérföld), mivel megközelítőleg ennyi a területe, ami kb. 2,6 km˛-nek felel meg) a világ egyik legfontosabb pénzügyi központja. Területét tekintve a legkisebb londoni kerület, de egyfajta város a városon belül, számos előjoggal rendelkezik, amik évezredes történelmi hagyományokon alapulnak (886-tól kezdődően), így pl. az Uralkodó csak a City Polgármestere, a Lord Mayor társaságában léphet a City területére. A kerületet a Guildhall-ban székelő, 900 éves hagyományra visszatekintő Corporation of London nevű tanács kormányozza; saját rendőrsége is van, a Londoni Metropolitan Police (közkeletű nevén a Scotland Yard) hatásköre nem terjed ki a City-re. A régmúltban fontos szerepe volt még a különböző szakmák céhjeinek, a Livery Company-knek, ma szerepük már inkább csak ceremoniális és karitatív, összesen 107 működik belőlük. A City pontos határai ezen a honlapon láthatók: Érdekesség, hogy két híd, a London Bridge és a Blackfriars Bridge teljes hosszában a Cityhez tartozik, míg az alattuk elfolyó Temze csak a közepéig, onnan a túlparti Southwark kerülethez. További érdekesség, hogy a City határain jóval túl, más kerületekben fekvő néhány zöldterület is City része, így észak-keleten az Epping-i erdő, ÉNY-on a Hampstead Heath és a Queen's Park, vagy keleten a West Ham Park.

A városképet egykor a Szent Pál katedrális uralta, ma rengeteg magas épület található itt, a legmagasabb a 42-es torony, ami megépítésekor az ország legmgasabb épülete volt, nevét 42 emeletéről kapta és ismert NatWest-toronyként is. Másik, újabb keletű látványossága a The Gherkin (Az Uborka) néven ismert irodaépület, ennek hivatalos neve 30 St. Mary Axe (ami a címe is egyben), de gyakran hivatkoznak rá Swiss Re Tower-ként is, ez a név az építtető svájci biztosítótársaságra utal.

A City népessége viszonylag alacsony (kb. 7000 fő), de munkanapokon ez 300 000-re emelkedik. Legfontosabb pénzügyi kerületként az utóbbi időben versenytársa lett a kelet-londoni Canary Wharf.

 A West End

Emeletes busz halad át a Piccadilly Circusön
 
Emeletes busz halad át a Piccadilly Circusön

A West End London legnagyobb bevásárlónegyede és szórakoztatóipari központja. Az elnevezés "hatóköre" nincs pontosan körülhatárolva, nagyjából a City-től nyugatra, a Temzétől északra eső területet szokás így hívni, nyugati határának kb. a Hyde Parkot szokás tekinteni. Legismertebb helye a Trafalgar Square. Az Oxford Street a világ egyik legismertebb bevásárlóutcája. Keleti végétől délre található a Soho, egy kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal teli városrész, ahol több film- és reklámcég központja található. A Piccadilly egy jelentős útvonal, ami a Piccadilly Circustől a Hyde Park Cornerig vezet.

A West End neve egyet jelent a professzionális színházakkal is, mintegy negyven jelentősebb és több kisebb található belőlük itt, nagyrészük az Oxford Street, Regent Street, Strand, Kingsway által határolt területen, amit szokás Theatreland-nek is nevezni, és ide sorloható még a Temze túlpartján található South Bank is. A színházak nagyrésze magántulajdonban van és hasonlatosan a New York-i Broadway-hez, főleg populáris darabok, musical-ek, vígjátékok és klasszikus művek mennek. Gyakori vendégek a színpadokon a filmvilág sztárjai, 2005-2006-ban itt játszik/játszott többek között Kevin Spacey, Jeremy Irons, Val Kilmer, Ewan McGregor, Brooke Shields, Woody Harrelson, Kathleen Turner, David Schwimmer. Néhány darab olyan sikeres, hogy hosszú évek óta megszakítás nélkül játszák, az Agatha Christie művéből készült Egérfogó (Mousetrap) pl. 54. éve, 1953 óta megy ugyanabban a színházban, de van néhány 20 és számos 10 éve vagy mégrégebben futó darab is. A Macskák több mint 9000 előadást ért meg 21 év alatt, amikor 2002-ben lekerült a műsorról.

Kelet-London

London korai ipari fejlődésének nagy része itt zajlott le. Évtizedekig elmaradott, szegény területnek számított. Manapság ez a városrész fejlődik a legdinamikusabban, mozgatórugója a közelgő Olimpia mellett a gazdasági átalakulás, az ipari termelés és a tömegárúk és nyersanyagok kereskedelmének csökkenése illetve átalkulása.

 Az East End

Az East End van a legközelebb az eredeti kikötőkhöz, emiatt a legtöbb bevándorló itt telepedett le. Az East End a Citytől keletre terül el, és itt található Whitechapel, Mile End, Bethnal Green, Hackney, Bow és Poplar. Itt helyezkedik el London legtöbb piaca és számos múzeum. Az "igazi londoni"-nak tartott Cockney akcentus is innen származik.

Stratford városrész lesz a 2012-es Olimpia központja, ide épül az Olimpiai Stadion, az olimpiai falu, több sportcsarnok és kisebb stadion valamint két új vasúti pályaudvar és számos más beruházás is.

 Dokknegyed

A Canary Wharf épületegyüttes: a legmagasabb épület, az 1 Canada Square 1993 óta az Egyesült Királyság legmagasabb épülete.

 
A Canary Wharf épületegyüttes: a legmagasabb épület, az 1 Canada Square 1993 óta az Egyesült Királyság legmagasabb épülete.

A Docklands (Dokknegyed) ami főleg az Isle of Dogs félszigeten és attól keletre, a Temze északi partján található, nagyfokú fejlődésen ment keresztül az 1980-as évek kezdete óta. Wappingban rengeteg volt raktárat foglaltak el művészek, hogy műteremként és olcsó, tágas lakásként használják. Ez magára vonta az ingatlanfejlesztők figyemét is. A nagyarányú fejlesztések következtében kialakult a Canary Wharf, melynek legismertebb épülete az 1 Canada Square irodaépület, az Egyesült Királyság legmagasabb felhőkarcolója.

Az elmúlt 3-4 évben több újabb felhőkarcoló épült és épül jelenleg is, több cég (befektetési bank, jogi cég) is megjelent a környéken. Egyre gyarapodik a lakóépületek, elsősorban a magas apartmanházak száma, éttermek és night clubok nyíltak, bevásárlóközpontok és mozikomplexum is épült. A folyamatosan bővülő, korszerű magasvasút, a Docklands Light Railway köti össze a londoni metróval.

Kelet felé, Newham kerületben található a London Városi Repülőtér (London City Airport) és az ExCeL kiállítóközpont.

 Nyugat-London

Nyugat-Londonban található több is a régi, divatos és drága lakónegyedek közül, például Notting Hill, melyet nemrég egy mozifilm tett híressé és amely minden évben otthont ad a híres Notting Hill Karneválnak is. Tőle nem messze található a híres régiségpiac a Portobello Road-on. Kensington és Chelsea az ország legdrágább lakóhelyei. Híres még a Kings Road, egy elegáns bevásárlóutca.

Nyugat felé, White City-nél található a BBC fő központja, még nyugatabbra, Hillingdon kerületben pedig a Heathrow Repülőtér.

Richmond upon Thames kerületben található két gyönyörű folyóparti városrész, Richmond upon Thames és Twickenham. (Magát a kerületet gyakran egyébként nem Nyugat-London, hanem Délnyugat-London részének tartják, mivel ez az egyetlen londoni kerület, amely átnyúlik a Temzén.) Itt található London legnagyobb parkja, a Richmond Park, valamint a Twickenham stadion az angol rögbiszövetség központja. Igen nevezetes itt a Royal Bothanic Gardens Kew Kew Királyi Botanikai Kertek, vagy röviden Kew Gardens, a pálmaházával, könyvtárával és a nevezetes pagodájával: mindezt világ hagyománynak becsülnek.

St Paul Katedrális

A Szent Pálról elnevezett katedrális már időszámításunk kezdete után 604 óta magaslik London városa fölé, emlékeztetve ezt a nagyszerű ipari központot a lelki üdvösség fontosságáról.

St Paul's Cathedral - Szent Pál Katedrális


A jelenlegi katedrálist (a negyedik alkalommal újjáépített) Sir Christopher Wren tervezte, és 1675- től 1710-ig épült. Az előző az 1666-os Nagy Londoni Tűzvész-ben pusztult el. Az épület tervezői és művészeti kivitelezése tükrözi az akkori királyi család óhaját azzal kapcsolatban, hogy London elsőrangú temploma éppoly gyönyörű és pompázó legyen mint az ő privát rezidenciájuk.

A katedrális dómja a második legmagasabb a világon a római St. Péter Katedrális után amely 365 láb (110 méter) magas. Mint a főváros katedrálisa, a St Paul a nemzet lelki központja lett. Itt mentek végbe az ország legfontosabb eseményei, legnagyobb ünnepségei, gyászszertartásai és megemlékezései. Az első szertartást 1697-ben tartották.Azóta a katedrális olyan fontos eseményeknek adott helyet, mint például Lord Nelson-nak, Wellington Hercegének és Sir Winston Churchill-nek a temetése, Victoria Királynő és V. György Király jubileumi ünnepsége, Bekeszertartások az Első- és a Második Világháború befejezése alkalmából, a Britanniai Fesztivál megnyitása, a Szeptember 11-i terrortámadás megemlékező miséje, Erzsébet Királynő –az Anyakirálynő- születésnapi ünnepsége, Károly Herceg és Lady Diana esküvője, hálaadás Őfelsége a Királynő uralkodásának Arany Jubileumának alkalmából, és legutóbb, a Július 7-i terrortámadás áldozatainak tiszteletére tartott megemlékező szertartás.

Az elmúlt századok során a St Paul Katedrális végig tükrözte a változó korok izléseit és szemléletét. Újra dekorálták, dekorációkat távolítottak el, szertartásokat szerveztek újjá, külömböző helyiségei más és más felhasználásra rendeztettek be. Mára a nemzet története beleíródott e mesés épület oszlopaiba és boltíveibe, hogy a látogató elolvashassa, megérthesse, és megcsodálhassa azt.
A St Paul Katedrális mindmáig egy forgalmas, működő templom ahova emberek milliói jönnek dicsérni az Urat és megtalálni lelkük békéjét, ugyanakkor egy nemzetközi fontosságú műemlék, mely látogatók ezreit vonza.

Kastélyok és Paloták

 


Anglia és London egyik legnagyobb "turista attrakciója" a királyi család és annak mai és korábbi rezidenciái. A Buckingham palota 1803 óta az angol királyi család otthona és ma is a királynő hivatalos "munkahelye". A királyi hintókat, kocsikat viszont a Royal Mews-ban egész évben meg lehet csodálni és hamarosan a Buckigham palota kertje is megnyílik a látogatók előtt. A Royal Mews-ban látható az a hintó is, amelyet 1762 óta használnak az uralkodók koronázásakor.


A Buckingham palotától nem messze a St. James's Parkban található a St. James's Palota, amely ma Károly herceg és fiainak lakhelye, s ezért nincs nyitva a látogatók előtt.

A Hyde Park nyugati részén terül el a Kensington Palota, ahol Diana hercegnő lakott a halála előtti években és ahol Viktória királynő is született. A palota ma a királyi ruhák kiállításának ad otthont.A Buckingham Palotánál sokkal érdekesebb a Tower, ahol korhű ruhába öltözött idegenvezetők mesélnek a hajdani királyi rezidencia történelméről, miközben előszeretettel tesztelik az ide látogatók angol történelemmel kapcsolatos ismereteit is. Aki idelátogat, az nem csak az angol történelem véres pillanatairól tanulhat, de megnézheti az 1 millió dollárra biztosított koronázási ékszereket és a világ egyik legnagyobb gyémántját is.Bár a közeli Tower Bridge ma már ritkán nyílik fel, 1894-ben, amikor a híd elkészült, London a világ legforgalmasabb kikötője volt. A híd történtét bemutató érdekes kiállítást érdemes megnézni.
A Londontól délnyugatra fekvő Windsori várkastély Nagy-Britannia legnagyobb várkastélya és ma is a királynő egyik hivatalos lakhelye. A kastély történelme több, mint ezer évre nyúlik vissza.A Hampton Court palotát 1514-ben Thomas Wolsey érsek kezdte el építetni. Annak ellenére, hogy néhány évvel később VIII. Henriknek ajándékozta, a király kivégeztette Wolsey-t. A palota a viszonylag ritka angol reneszánsz és barokk egyik legszebb példája. A látogatókat VIII. Henrik korabeli ruhát viselő idegenvezetők viszik körbe a fényűző termeken. Hatalmas konyhája alapján nem nehéz elképzelni, mekkora vendégsereg lakomázott a király udvarában. A palota egyik büszkesége a 300 éves sövény labirintus (Maze).
A Whitehall környéke a Brit Birodalom irányításának központja volt. Ma a Brit kormány legfontosabb intézményei találhatók itt. Az egyik a turisták előtt is nyitva álló épület a Banqueting House, ami a brit uralkodók székhelye volt 1530-1698 között.


Nem messze a Temze partján található a Parlament (Houses of Parliament), amely a neogótikus építészet legszebb példája, s amelynek óratornya a Big Ben, ma is London jelképe. A Parlament ülései bárki számára látogathatók és szerda reggel akár a miniszterelnököt is meg lehet hallgatni. Az ülések látogatása egész évben ingyenes.Ezen a környéken található a Hadügyminisztérium (Ministry of Defence), a miniszterelnök rezidenciája a Downing Street 10. szám alatt, a Külügyminisztérium (Foreign & Commonwealth Office), és a Cabinet War Rooms is, amely a brit kormány II. világháború alatti bunkere volt. Az "érdeklődők" akár Churchill WC-jét is megtekinthetik, bár valószínűleg érdekesebb az, hogy hogyan és milyen körülmények között irányította Winston Churchill és a brit kormány a Németország elleni harcot.

Múzeumok és képtárak
A londoni múzeumok és képtárak méltán világhíresek, és nem csak a nagyobbak érdemes meglátogatni. A több száz múzeum között nagyon nehéz választani, de érdemes az alábbiak közül legalább egyet meglátogatni:

British Museum
A világ egyik legrégibbi és ókori emlékekben (egyiptomi, perzsa, mezopotámiai, görög és római) talán leggazdagabb múzeuma. Aki igazán élvezni akarja a kiállításokat, annak érdemes többször is ellátogatnia ide.

Victoria & Albert Museum
Az 1851-es Londoni Világkiállításra épült múzeum a képzővészeteknek add otthont, és akárcsak a British múzeumot, érdemes többször is felkeresni, ha részleteiben is meg akarjuk nézni a rendkívül változatos és gazdag kiállításokat.

Natural History Museum
London fantasztikus természettudományi múzeuma a város egyik legszebb neogótikus épületében található. A dinozsaruszoktól kezdve a földet mozgató légáramlatok bemutatásáig szinte mindent megtalál a látogató. A számos interaktív és robotokat is felvonultató kiállítás akár egy egész napra is "odabilincselhet" bennünket.

Science Museum
A múzeum az ipari forradalomtól az űrkorszakig mutatja be a tudomány fejlődését. A kiállításokat egy háromdimenziós mozi teszi még érdekesebbé.

Museum of London
A város történetét mutatja be az ókortól napjainkig London egyik legjobb múzeuma a Barbican beton dzsungelében, amely a Museum of London mellett, a Londoni Szinfónikusoknak, a Királyi Shakespeara Társaságnak és fotókiállításairól ismert Barbican Art Gallery-nek is otthont ad.

National Gallery (Nemzeti Galléria)
London legnagyobb és leghíresebb képcsarnoka. A kiállított festmények a XII-XX. század közötti időszakot ölelik fel. A képtár leghíresebb képe Van Gogh napraforgója, de szinte minden jelentős festőnek megtaláljuk itt a képeit.

Parkok és kertek
Ha kisüt a nap, London parkjai szinte azonnal megtelnek. A városban az ismert hatalmas parkok mellett, mint a Hyde Park, a St. James's Park, a Green Park, a Regent Park és a Greenich Park, minden kerületben találhatók kisebb-nagyobb zöldterületek, úgynevezett "village green"-nek vagy "common"-nok, ahol gyakran játszanak különböző, főleg az angolszász államokban és volt angol gyarmatokon ismert játékokat (krikett, rugby, polo stb.). A Regent Parkban található a Londoni Állatkert (London Zoo), amely a budapestihez hasonlóan talán nem a legállatbarátabb a kifutók méreteinél fogva (bár a budapestihez hasonlóan sokat fejlődött), de építészete miatt érdekes. A Regent Park-ban számos más szórakozási lehetőség is megtalálható.
A már említett parkok mellett érdemes ellátogatni a Holland Parkba, a Hampstead Heath-be vagy richmondi Richmond Parkba. London egyik leglátogatottabb kertje azonban a Kew Garden, amelynek hatalmas üvegházai különleges élményt nyújtanak.

   

London belvárosa
London belvárosa a Trafalgar Square, a Picadilly Circus, a Leicester Square, valamint a Soho és a Covent Garden, a város legmozgalmasabb része. Ez a város éjszakai életének központja, rengeteg bárral, étteremmel, mozival, színházzal és más szórakozási lehetőséggel. Itt van a város kínai negyede, a Chinatown, ahol minden évben megünneplik a kínai újévet, s ahol a keleti ételek szerelmesei nemcsak enni, de vásárolni is tudnak.

   
  

Greenich

Greenich London egyik legkellemesebb része. Az Royal Observatory (Királyi Csillagvizsgáló) a csillagászat egyik legelső és leghíresebb központja.


1884 óta az itt áthaladó hosszúsági vonaltól számítják a föld időzónáit. A Greenich-i idővonal és a Csillagvizsgáló mellett számos más érdekes dolog is várja a látogatókat. Greenich-be érdemes hajóval elmenni.

A King’s Cross (vagy Kings Cross) pályaudvar egy vasútállomás London északnyugati részén a azonos nevű körzetben Candemben. Rögtön a Midland Main Line állomása, a St Pancras pályaudvar mellett fekszik.

A King’s Cross pályaudvar

Elhelyezkedés és környezete

A King’s Cross pályaudvartól nyugatra van a St Pacras pályaudvar, a British Library és az Euston pályaudvar, mindez pár perces sétával elérhető. A mostani King’s Cross Thameslink vasútállomás tőle keleti irányban ötperces sétával elérhető.

A jövőben megépülő Channel Tunnel Rail Linknek az újáépített St Pacrasban lesz a végállomása, míg a Eurostar vonatai 2007-ben már az előbb említett vonal megépítésének projectjének második szakaszát követően a King’s Crossra fognak befutni, és innét indulnak.

Szolgáltatások

Innét indulnak az Egyesült Királyság északi és keleti részeit kiszolgáló vonalak. El lehet jutni innét vonattal Cambridge-be, Petersborough-ba, Hullba, Doncasterbe, Yorkba, Leedsbe, Darlingtonba, Durhambe, Newcastle-be, Edinburghbe, Glassgowba Aberdeenbe és Invernessbe. Egy helyen van ez a King's Cross St Pacras metróállomással, a metróhálózat egyik nagy csomópontjával. Az éves bejövő/kimenő utasforgalom a 2004–2005-ös gazdasági évben 20 805 000 fő volt

Három társaság közlekedtet vonatokat ennek a pályaudvarnak az érintésével:

 • GNER: intercity-szolgáltatások a keleti parton
 • First Capital Connect: járatokat üzemeltet Cambridge-be és King’s Lynnbe, helyi érdekű vonalakat működtet Észak-London, Hertfordshire, Bedfordshire, Peterborough és Cambridgeshire irányába.
 • Hull Trains: intercity járatokat üzemeltet Hull végállomással.
   

   A King’s Cross rekonstrukciója

  Az 1852-ben épített óriási, fantasztikus neogótikus csarnokot műemléki minősítése ellenére le kellett bontani, mert alkalmatlanná vált mai, összetett forgalmi szerepének betöltésére (vasúthálózat-korszerűsítés, földalatti vasutak átszállóhelye, buszpályaudvar, parkolóház, taxiállomás stb.) Az új, 300 méter hosszú csarnok tudatosan törekszik a középület ama heroikus megjelenítésére, amire Saarinen Dulles TWA terminálja talán a 20. század legkimagaslóbb példája.

   

  Érdekességek

  A Harry Potter-sorozatban is szerepel a King’s Cross pályaudvar, a roxforti diákok innen, egész pontosan a 9. és 10. vágány között, a negyedik dimenzióban található 9 és ž-ik vágányról, ahová az erre érdemesek a vágányokat elválasztó falon keresztül juthatnak be.  londoni Tower

  A londoni Tower több erődített részből álló középkori épületegyüttes a Temze partján, amely az idők során erődítmény, fegyverraktár, királyi palota és főrendű foglyoknak szánt börtön, valamint levéltár és csillagvizsgáló is volt. I. Jakabig minden király és királynő itt lakott. Még utána is az volt a szokás, hogy az uralkodó a Towerben töltötte a koronázása előtti éjszakát és innen vitték díszkisérettel a Westminsterbe. Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag fegyvergyűjteményt.

  A Towerről nevezték el az 1894-ben épült szomszédos hidat (Tower Bridge), amelynek azonban történelmileg és funkciójában egyaránt független tőle.


  Fekvése

  A Tower madártávlatból
   
  A Tower madártávlatból

  A Tower a város pénzügyi negyedének, vagyis a Citynek a keleti peremén helyezkedik el, a Temze mellett. A folyó és a Tower között a Tower Wharf nevű szabadon bejárható sétány található, ahonnan jó kilátás nyílik a folyóra, a hídra, a Towerra, illetve a szemközti parton levő városházára és a HMS Belfast nevű múzeumhajóra.
  Története

  A Towert 1078-ban alapították, amikor Hódító Vilmos elrendelte a Fehér Torony építését a városfal délkeleti sarkánál, a Temze mellett. Ez egyidejűleg védte a normannokat a londoni városlakóktól és Londont a külső támadóktól. Vilmos külön erre a célra Franciaországból hozatta a köveket, és építészként a rochesteri püspököt, Gundulphot nevezte ki.

  Egyes írók a Towert korábbinak gondolták (Shakespeare is ezt állítja a III. Richárd című darabjában) és azt állították, hogy Julius Caesar építtette. Ez a római eredet azonban csak legenda, mint ahogy az is, hogy az építésnél használt meszet vadállatok vérével oltották.

  A 12. században Oroszlánszívű Richárd fallal és vizesárokkal vette körül a Fehér Tornyot. Az árkot a Temze vizével töltette fel. Az árok akkor lett igazán használható, amikor a III. Henrik holland technikával alakíttatta át. Szintén III. Henrik volt az, aki megerősíttette a külső falakat.

  Az erődítési munkákat 1275 és 1285 között I. Edward fejeztette be, aki a meglévők mellé még egy védelmi vonalat építtetett, feltöltette az árkot és egy úgy árkot ásatott a külső körfalon kívül. Ezt az árkot 1830-ban szárították ki és emberi csontokat találtak az alján.
  Az állatkert

  A 13. században a Towerben királyi állatkertet létesítettek, valószínűleg már 1204-ben Földnélküli János idején. Az állatokat feltehetőleg az I. Henrik által 1125-ben alapított Oxford melletti állatkertből hozták át.

  Alapítási dátumként gyakran említik az 1235-s évet is, amikor III. Henrik három leopárdot kapott esküvői ajándékképpen II. Frigyes német-római császártól – legalábbis így jegyezték fel, de az is lehet, hogy oroszlánok voltak. 1264-ben az állatokat a nyugati főbejárat melletti toronyba költöztették, és a tornyot ezután Oroszlán-toronynak (Lion Tower) nevezték. Egy oroszlánkoponya korát szénizotópos vizsgálattal 1280 és 1385 közé tették, így ez a legkorábbi ismert nagymacska Nagy-Britanniában.

  I. Erzsébet idején az állatkertet alkalmanként megnyitották a nagyközönség számára is. 1804-től az állatkert már rendszeresen látogatható lett. Az állatokat később az új, Regent's Park melletti állatkertbe költöztették át, részben gazdasági okokból, részben az állatok jóléte miatt. Az utolsó állatokat 1835-ben költöztették át, röviddel ezután lebontották az Oroszlán-tornyot is, de az Oroszlán-kapu megmaradt.

  Hollók

  Holló
   
  Holló

  Évszázadok óta legalább hat (jelenleg nyolc) holló lakozik a Towerban, de azt, hogy mikor költöztek ide, nem lehet pontosan megállapítani. II. Károly elrendelte az elköltöztetésüket, amikor távcsövén meglátta nyomaikat. Erre azonban nem került sor, mert a legenda szerint ha a hollók elhagyják a Towert, elpusztul a Tower, a monarchia, sőt az egész birodalom. Mivel Károly az angol polgárháború közben nem akarta vállani a kockázatot, a hollók maradtak.

  Az egyedüli időszak, amikor feljegyezték, hogy a hollók nincsenek ott, 1946-ban, röviddel a második világháború után történt. 2006-ban a madárinfluenza miatt a hollókat fedett helyre zárták, de 2006 augusztusától ismét szabadon közlekedhetnek a Tower udvarán. A hollók szárnyát megkurtítják, hogy ne tudjanak elrepülni.
  Kivégzések

  Az alsóbb osztályokból származó bűnözőket rendszerint a Toweren kívüli nyilvános vesztőhelyek egyikén végezték ki. Több magas állású elítéltet, például Morus Tamást a Tower Hillen végeztek ki, szintén nyilvánosan. A nemeseket azonban, különösképpen a nőket, egyes esetekben a Toweren belül, a nyilvánosság kizárásával fejezték le és a közeli St. Peter ad Vincula kápolnában temették el. Az alábbi személyeket a Toweren belül végezték ki árulás miatt:

  • William Hastings (1483)
  • Boleyn Anna (1536)
  • Margaret Pole, Salisbury grófnője (1541)
  • Catherine Howard (1542)
  • Jane Boleyn Rochford vikomtja (1542)
  • Jane Grey (1554)
  • Robert Devereux, Essex grófja (1601)

  Azt mondják, hogy Boleyn Anna királynő, akit 1536-ban fejeztek le VIII. Henrik elleni árulás vádjával, néha a torony körül sétál, hóna alatt a levágott fejével. IV. Edward fivérét, Clarence hercegét a Towerben végezték ki 1478 februárjában. IV. Edward két fia szintén itt halt meg, miután nagybátyjuk, III. Richárd lett a király, de nem végezték ki őket és máig nem lehet tudni, milyen módon pusztultak el.

  Újkori története

  A Bloody Tower (Véres Torony) belsejének rekonstrukciója
   
  A Bloody Tower (Véres Torony) belsejének rekonstrukciója

  A Tower erődítményként való hasznosítása a tüzérség megjelenésével megszűnt. Mindenesetre a Tower a Board of Ordnance főhadiszállása maradt 1855-ig, és alkalmanként még börtönként is használták, még a két világháború alatt is. 1780-ban itt raboskodott a Tower történetének egyedüli amerikai foglya, Henry Laurens, a kontinentális kongresszus volt elnöke. Az I. világháborúban 11 német kémet itt lőttek főbe. 1916-ban Roger Casement ír felkelő a Tower foglya volt az árulás miatti tárgyalása alatt. Az utolsó személy, akit itt végeztek ki, Josef Jakobs német kém volt; 1941. augusztus 15-én lőtték főbe. A következő évben Hitler követe, Rudolf Hess raboskodott itt négy napig. Ugyanabba a cellába zárták George Salamont, az angol királyi légierő tisztjét, aki Lufwaffe-tisztet alakított. Ő volt az utolsó angol, akit a Towerba zártak.

  A Waterloo Barracks, a koronékszerek őrzésének jelenlegi helye, az 1950-es évekig az 1. királyi gyalogezred bázisa volt. 1952-ben rövid ideig itt őrizték a katonaszökevény Kray-ikreket.

  Noha a királyi család már nem lakik itt, a Tower hivatalosan királyi rezidencia maradt, így állandó őrsége van – ugyanaz az egység, amely a királynő testőrségét is adja a Buckingham Palace-nál.

  1974-ben a Fehér toronynál történt bombarobbanás egy halálesetet és 41 személy sebesülését okozta. A robbantásért senki nem vállalta a felelősséget, de a rendőrség az IRA-t gyanúsította.
  Leírása

  Yeoman Warder
   
  Yeoman Warder
  A Középső torony védte a külső kör bejáratát  
   
   
  A Középső torony védte a külső kör bejáratát
  A Fehér torony és az udvar
   
  A Fehér torony és az udvar

  A Tower olyan, mint egy "palimpszesztus". A legrégibb látható szerkezet a Fehér Torony (a 11. századból); de nyilvánvalóak a következő századbeli hozzátoldások is egészen a modern elemekig, amelyek legtöbbje a turisták vagy a biztonsági igények miatt készült.

  A Tower ma leginkább turista látványosság. Maguk az épületek mellett további érdeklődésre tartanak számot a brit koronaékszerek, a királyi fegyvergyűjtemény, és a római erőd falmaradványai.

  Az őrök, akiket Yeomen Warder-nek, vagy Beefeater-nek, marhahúsevőknek neveznek, egyben idegenvezetők is és maguk is turistalátványosságnak számítanak. Az őrök minden este végrehajtják a Kulcsok Szertartását és a tornyot bezárják éjszakára.

  A Towerhez tartoznak az alábbi tornyok (angol név szerinti ábécésorrendben):

  • Beauchamp Tower
  • Bell Tower (Harang-torony)
  • Bloody Tower (Véres torony)
  • Bowyer Tower
  • Brick Tower (Tégla-torony)
  • Broad Arrow Tower
  • Byward Tower
  • Constable Tower
  • Cradle Tower
  • Develin Tower
  • Deveraux Tower
  • Flint Tower
  • Lanthorn Tower
  • Martin Tower
  • Middle Tower (Középső torony)
  • St. Thomas's Tower (Szent Tamás-torony)
  • Salt Tower (Só-torony)
  • Wakefield Tower
  • Wardrobe Tower
  • Well Tower
  • White Tower (Fehér torony)

   

  Koronaékszerek

  A koronaékszereket 1303 óta tartják a Towerben, miután ellopták őket a Westminster-apátságból. Úgy tartják, hogy rövid időn belül az összes vagy majdnem az összes előkerült. II. Károly koronázása után elzárták őket és díj fizetése ellenében lehetett megnézni. Ennek akkor lett vége, amikor Thomas Blood megkötözte az őrt és ellopta a koronaékszereket. Ezután az ékszereket a Jewel House-nak nevezett részben őrzik, fegyveres őrökkel. A második világháború alatt állítólag a Sun Life Insurance biztosító cég alagsorában őrizték őket kanadai Montrealban, a Bank of England aranytartalékával együtt. Más híresztelések szerint viszont a Windsori kastély tornyában vagy az Egyesült Államokbeli Fort Knoxban voltak letétbe helyezve.

  Ahol Darth Vader fitnesstanácsadó volt – a Harrods

  A Harrods mindenekelőtt a világ egyik legnevesebb és London zászlóvivő luxusáruháza. Azonban az első zöldségesstand megnyitása óta eltelt 173 év alatt a Harrods Group mára saját bankkal, ingatlancéggel, kaszinóval, légitársasággal rendelkező nagyvállalattá vált, s nem mellesleg Márkás Históriánk legújabb fejezetének főszereplőjévé…

  A mai luxus-bevásárlóközpont története a londoni East Enden gyökerezik, ahol is Charles Henry Harrod 1834-ben megnyitotta majd mindent áruló zöldséges boltját, ahol azonban nem a lédús narancs, hanem a tea számított a fő attrakciónak. Nemsokkal később, már 1849-ben Harrod szeretett volna megszökni a belváros zajából és mocskából, ezért vásárolt egy kisebb üzletet az Knightsbridge-ben, nem messze a Hyde Parktól. Mindössze egyetlen szobából állt a bolt, az alkalmazottak száma pedig összesen háromra rúgott, két asszisztensre és egy kifutófiúra, aki ebben az időben maga Charles Henry fia, Charles Digby volt.

  A Harrod hamar kinőtte magát, a kicsiny családi vállalkozás rövidesen jól prosperáló kiskereskedelmi hálózattá fejlődött, mely immár gyógyszereket, parfümöket, írószert és papírárut, gyümölcsöket és zöldségeket is kínált. A választék növekedésének köszönhetően térben is terjeszkedtek, hamarosan az összes szomszédos épületet felvásárolták és 1880-ra a Harrod több mint 100 embert alkalmazott.

  Ahol Darth Vader fitnesstanácsadó volt – a Harrods
  Jól menő városi kisboltként
  Ahol Darth Vader fitnesstanácsadó volt – a Harrods
  ...és londoni luxusáruházként
   

  Három évvel később azonban egy szerencsétlen tűzben az egész épületegyüttes leégett. Kora december lévén rengeteg karácsonyi csomagot kellett házhoz szállítaniuk és a katasztrófa ellenére Charles Digby sikeresen teljesítette is az összes megrendelést, amivel rekord profitot termelt. A jelentős haszon további terjeszkedésre adott lehetőséget, a sajnálatos esemény pedig kényszerítő erőként hatott egy új, az eddiginél is nagyobb építkezéshez.

   

  Mikor a Harrods nagy újítója, Charles Digby 1889-ben nyugdíjba vonult, búcsúzóul utoljára ismét megkavarta az állóvizet: az áruházat bevezette a tőzsdére. Ezzel megteremtette az alapot a család többi tagjának, hogy a ’90-es évek sikerei nyomán létrehozzák a Harrods Bankot és Ingatlanügynökséget.

   

  A Harrods mára védjeggyé vált épülete 1901-ben készült el, tervezője a szintén London hírnevét öregbítő luxusszállót, a Claridge’s Hotelt is jegyző Charles William Stephens. A palotaszerű épület – terrakotta cserepekkel és Art Nouveau ablakokkal díszítve – designját a mind máig egyetlen külföldi Harrods is átvette. Az 1921-ben nyílt leányüzlet Buenos Airesben található és bár kezdetben ez is brit kézben volt, az 1940-es évek végén önállósult, de jól csengő nevét megtartotta.

   
  Ahol Darth Vader fitnesstanácsadó volt – a Harrods
  Méregdrága nyalókák...
  Ahol Darth Vader fitnesstanácsadó volt – a Harrods
  és rákok otthona az Élelmiszercsarnok

  1959 és 1985 között a Harrods megszűnt családi vállalkozás lenni, ’59-ben a Harrod-leszármazottaktól a House of Fraser, a ma is neves brit áruház vásárolta meg. 1985-ben az egyiptomi-brit al-Fayed testvérek révén ismét családi tulajdonba került a nagymúltú vállalkozás: Fayedék 615 millió fontért, akkori árfolyamon számolva kb. 43 milliárd forintért szerezték meg a House of Fraser Groupot és ezzel együtt a Harrodsot.

   

  Ma a Harrods 330 üzletben, 92 ezer négyzetméteren kínálja a legkülönfélébb termékeket, a kifejezett luxustól a hétköznapiig – ám még mindig borsos áron. Termékei közt szerepel ruházat minden formában, elektronikus eszközök, ékszerek, egészség és szépségipari termékek, játékok, berendezési tárgyak, ajándéktárgyak, bútorzat, papír-írószer, étel, ital (igaz, egy üveg kóla például itt sem kerül többe, mint a szomszédos aluljáróban) és még sorolhatnánk. Nemcsak rengeteg üzlet, de jónéhány egyéb szolgáltatás is rendelkezésre áll a falak közt. Van itt bank – Harrods Bank természetesen – vagy spa és szépségszalon, szabászat, összesen 28 étterem, a puboktól a mesterkonyháig, azaz haute cuisine-ig. A leghíresebb részlegek a Karácsonyi- és az Élelmiszerosztály, előbbi már augusztusban kitárja kapuit és minden színben csillogó (Harrods feliratos) díszeivel, illetve (műanyag)jégcsapos csilláraival a legpárásabb nyári napon is a kellemesen hűvös londoni karácsony-estéket idézi. Mivel ekkora területen, ekkora választékkal rendelkezik, a Harrods magának követeli a világ legnagyobb áruházának címét. Azonban a New York-i Macy’s, a moszkvai Állami Áruház, a GUM, vagy a tokiói Tobu sokkal nagyobbak.

   

  A Harrods mottója, Omnia Omnibus Ubique, vagyis Mindent Mindenkinek Mindenhol, valóban igaz az áruházra, úgy tartják itt minden álma valóra válhat az embernek. A neves angol színész-drámaíró-zeneszerző, Noel Coward itt vett egy aligátort, A.A Milne itt talált eredeti Micimackót a fiának, Christopher Robinnak, Alfred Hitchcock innen rendelt friss heringet Hollywoodból, Sigmund Freud itt készítette el saját temetési yachtját. De történtek itt „hétköznapi csodák” is. 1898-ban az áruháznak volt a világon először liftje vagy az 1930-as években itt lehetett megtekinteni és megvásárolni – szintén először a világon – az első televízió szetteket.  
  Ahol Darth Vader fitnesstanácsadó volt – a Harrods
  Karácsonykor is: Harrods!
  Ahol Darth Vader fitnesstanácsadó volt – a Harrods
  Oldalmenü
  Szavazás
  Jártál már Londonban?
  Igen
  Nem
  Naptár
  Diavetítő