Az angol konyháról igencsak megoszlanak a vélemények. Föként a franciák tesznek csípös megjegyzéseket a szigetország gasztronómiájával kapcsolatban. Ezt például az a Franciaországból származó mondás is igazolja, miszerint: "Angliában vannak a világ legjobb élelmiszerei. Amíg nem kerülnek a konyhába..."

Az eredeti angol ételek készítésének módjai valóban egyszerüek. Alapjában véve szeretik a kiadós, testes, jó minöségü húsokat, jóízü halakat, laktató lepényeket, pudingokat. Az angoloknak köszönhetünk több gasztronómiai érdekességet, mint például a szendvicsek készítése, vagy a teaivás, a pudingok, a pie-ok, amiről egy híres gasztronómus elismeréssel szólt: "Áldott legyen a neve, aki feltalálta".

Az angolok, de a skótok és az írek is konzervatívak, bár az utóbbi évtizedekben az angol konyhára is hatott más nemzetek konyhája, elsősorban a francia konyha.

Leveseiket elsösorban ürü-, bárány-, marha- vagy csirkehúsból készítik. Jellegzetes levesük a beef tea, ami szó szerint marhahús teát jelent. Lényegében jó minöségü marhahúst, föleg bélszínt kockára vágnak, felöntik zsírtalan húslevessel, füszerezik, majd kb. 3 órát gözölve forralják. Említhetjük még az ír ürügulyást (Iris stew) vagy az angol csirkelevest (Cooki leeki), de készítenek zöldség- és gyümölcsleveseket is, pl. spenót-, uborka-, kelkáposztalevest, gesztenyelevest, meggylevest stb.

Az angol ételek között nagy számban találunk hal és rákételeket. Fogyasztanak birkát, szárnyasokat, vadakat, de a húsok közül ki kell emelni a marhahúst. A jó minöségü marhahús a jólét alapja, az angol életforma fontos kelléke és szimbóluma.

Angliában nem, vagy csak ritkán beszélnek étkezésröl, ételekröl. Egy ebéd vagy vacsora meghívás után megköszönik a kellemes társaságot a háziasszonynak, a jól megválasztott bort a házigazdának, de a jó konyhát, az ételeket dicsérni nem szokás. Egyetlen fogás, amiröl illik beszélni, az a marhasült.

Sertésböl az angolok csak a sonkát és a sovány angolszalonnát fogyasztják szívesen. Az írek kedvelik a sertéshúst és a sertészsírt is felhasználják fözéshez. Az angol konyha inkább az olajat, a vajat, vagy a kisütött faggyút részesíti elönyben. A jó minöségü marhahúst és vadakat, vagy az ürüt egészben sütik, ügyelve arra, hogy a hús belseje rózsaszín vagy ízléstől függően véres maradjon, az így megsütött hús porhanyós és lédús lesz. Innen ered, hogy a félig sült húsokat a világ minden konyháján "angolos húsnak" nevezik. Az egybesült húsokat gyakran a vendég elött szeletelik. Régi angol szokás volt, hogy az asztalnál a családfö szeletelte a húsokat, vagy darabolta a szárnyast és tett mindenkinek a tányérjára. Ebböl alakult ki az elegáns angol felszolgálási mód is, amikor a felszolgáló a feltálalt ételeket a vendég tányérjára szervírozza.

A húsokat sütik szeletben is, frissen elkészítve, de van még egy kedvelt elkészítési mód: a párolás. Az angol marhasült alatt tulajdonképpen egy elösütött, és barnamártásban megpárolt ételt értenek. Más módon mint a magyar konyha, de erősen füszereznek, a volt gyarmataikról sokféle füszerfélét szereztek be. Az egyik legkedveltebb az indiai eredetü curry por, amit mártások, húsok, köretek ízesítéséhez használnak.. Fontosak továbbá az angolos húsokhoz adott füszeres mártások, így a Worchester, a ketchup, az angol mustár, a Cumberland mártás és a különféle gyárilag elkészített gyümölcsmártások. Ételeik ízesítésére használnak ecetes, erösen füszerezett zöldségféléket is. A húsételekhez rendszerint többféle zöldségköretet adnak, ezeket sós vízben fözik meg és tálaláskor vajat tesznek a tetejére. Ez az ún. "angolos fözelék" készítési mód. A zöldségek mellé még tálalnak fött vagy sült burgonyát és a marhasült elválaszthatatlan tartozéka - a barnamártás mellett - a yorkshire puding. Ez egy tojással elkevert lisztpép, amit sütöben vagy forró zsiradékban sütnek ki.

A pie szót lehet lepénynek, pitének, fordítani. Készítik zöldségekkel, gombával, hallal, húsvagdalékokkal, ilyenkor elöételként vagy föételként fogyasztják, de készítik almás, cseresznyés és egyéb gyümölcsös változatban desszertként is. Az apple pie, azaz az almáslepény nélkül egy időben az angol ünnepi ebéd elképzelhetetlen volt.

Az italok közül legkedveltebb a whisky -az írek whiskey-nek írják- de jelentös a gin, a vodka fogyasztása is, az utóbbiakat általában "Tonic Vater"-rel isszák. stb. Angliában nem terem meg a szölö, így elsösorban francia és német borokat importálnak, a vörösborok a legnépszerübbek.

Az angolok nagy sörfogyasztók, régen sok kis hagyományos sörföző üzem müködött, számtalan sörkülönlegességgel. Az ipar fejlödésével nagy sörgyárak is létrejöttek, de ezek termékeivel nem teljesen elégedettek a fogyasztók. Ezt úgy juttatják kifejezésre, hogy az otthoni sörfözés eszközei és a sörhozzávalók kaphatók, így az utóbbi idöben terjed a házi sörfözés. Néhány jellegzetes sörfajta: a burton egy erös sörfajta, a gingerbeer azaz a barna gyömbérsör, de ezeken kívül sokféle import sör is kapható.

Az angoloknál kialakult egy sajátos étkezési ritmus, ami eltér a kontinentális szokásoktól. Fogalommá vált az angol reggeli, ami gyümölcslével kezdődik, majd zabkása következik. A zabkását tejjel vagy tejszínnel fogyasztják, van aki cukorral. Fontosak a különböző toast-ok (pirítósok) a többféle kenyér, péksütemény, esetleg cukrászsütemény. Világszerte kedvelt reggeli ételük a ham and eggs (sült sonka tojással), de fogyasztanak sült halat, rántottát és egyéb kiadós ételeket is. Az angol reggeli elmaradhatatlan összetevöje a vaj, a jam, és a méz. Legkedveltebb a narancsjam, az eper- és sárgabarack jam-ok. A leggyakoribb reggeli ital a tea, ritkábban a kávé. A teát tejjel vagy tejszínnel, gyakran cukor nélkül fogyasztják. Van, aki a szó szoros értelmében teával kezdi a napot és mindjárt ébredés után elfogyaszt egy csészével, ez az az ún. early morning tea, a kora reggeli tea. A teát forrázzák és igen erősre készítik. Az angol ebéd (lunch) rendszerint gyors étkezés, ilyenkor általában szendvicset vagy hidegsültet, salátát fogyasztanak. A meleg ebéd is egyszerü, egy csésze leves vagy ivólé egy sült valamilyen salátával, esetleg desszert. Délután 4-5 óra körül egy csésze teát vagy kávét fogyasztanak, hozzá kekszet, kétszersültet, süteményt, szendvicset. A vacsora (dinner) régebben az angol családoknál valóságos szertartás volt, a megfelelő hagyományokkal, és ünnepélyes keretek között bonyolódott. Ilyenkor átöltöztek, komplett, gondosan összeállított étrendet fogyasztottak. Az átlag angol családoknál ez már nem divat, de vacsorára jellemzöen kiadósan étkeznek. Szállodában az angol vendég vacsorához még ma is átöltözik, alkalomtól függöen sötét ruhát vagy szmokingot, a nök estélyi ruhát vesznek. Vacsora elött aperitifet fogyasztanak, majd a kiadós komplett vacsorát. A késöesti vagy színházi vacsorát souppé-nak hívjuk, ami általában egy lefekvés elötti könnyü étkezés, egy csésze teával, vagy tejes itallal, kétszersülttel.

(Tusor András Gasztonómia címü munkája alapján)

Mit együnk Londonban?

Egy hagyományos vasárnapi ebéd Angliában, az angol konyha legjavát vonultathatja fel: kitűnő alapanyagokból egyszerű, de ízletesen elkészített ételeket. A sült hús (rendszerint bárány vagy marha) a hozzávalókkal (a bárányhoz mentamártás, vagy ribizli zselé, a marhához mustár vagy tormaszósz) az étkezés fénypontja. A pompás házi puding, majd a finom angol sajtok a"kötelező" folytatás. A vasárnapi ebéd még mindig valóságos intézmény a londoniak számára, ennek variációival találkozunk a vendéglőkben és a kávéházakban csakúgy, mint a hotelekben és a pubokban, szerte az egész városban. A legendás angol reggeli ma már nem olyan bőséges, mint a viktoriánus kor kedvelt ötfogásos lakomája, de azért laktató étkezés, és megfelelő alapozást biztosít az egész napos városnézéshez.

A legismertebb otthon készített étel Angliában a beef steak (sült marhahús), amit általában vasárnap fogyasztanak. Ez az étel olyannyira népszerű volt, hogy a franciák a mai napig csak "les rosbifs"-nek (sült húsok) titulálják az angolokat. A sült húst sült burgonyával, zöldségekkel és egy bizonyos fajta mártással tálalják, amit húsléből, húslevesből készítenek és liszttel sűrítenek be. A Yorkshire pudding kedvelt kísérő a sült mellé.

Amikor az ember a városban sétál, gyakran megcsapja az orrát a hal és a sült krumpli szaga. Anglia legnépszerűbb"gyors" étele minden bizonnyal a fish and chips (hal hasábburgonyával) - az első"fish & chips" boltok a 19. század végén jelentek meg és azóta váltak kedveltté keresztül-kasul az országban. Az étel maga az egyszerűség: a halat (általában tőkehal vagy lepényhal) egy lisztből, tojásból és vízből készült tésztába mártják, majd forró zsírban kisütik. A chipshez vékony hasábokra vágott burgonyát sütnek ki forró zsírban. Ezt a klasszikus angol ételt legjobb a szabadban, egyenesen a papírzacskóból enni!

Az utóbbi időben az angol konyha a különböző népek konyhaművészetének ezernyi fogásával gazdagodott. A boltokban és éttermekben az indiatól kezdve az olaszon át a japán különlegességekik kaphatók ételek és élelmiszerek. A curry példul (ez egy fűszeres étel hallal, hússal vagy zöldségekkel) mostanság Anglia egyik kedvenc fogása.

Oldalmenü
Szavazás
Jártál már Londonban?
Igen
Nem
Naptár
Diavetítő